ALLE DINE VEIER

Folkelig Bach

Lørdag 26. september kl 20.00
Korskirken
Kr 300/200
Kjøp billetter

 

Borg Vokal

 

Hvordan fungerer den musikalske arven etter J.S. Bach som råmateriale for improvisasjon? 

I Martin Luthers ånd tar prosjektet utgangspunkt i tradisjonen, fornyer den og plasserer den i vår samtid. Som Tord Gustavsen selv sier: «Friheten er like stor som ærbødigheten», og fortsetter: «For meg som musiker er Bach først og fremst en vitamin, jeg trenger en høy dose hver uke. Bach gir en voldsom harmonisk og melodisk energi, melodier som setter seg i øret og ikke vil gå. På en måte er det umulig og ulovlig å utvikle Bach, men det er også et kult utgangspunkt. Ikke for å forbedre – men kommentere, være i dialog med og spille ut ifra. Det ble noe som er mangfoldig, enhetlig, men først og fremst inderlig.” 

I dette sjangeroverskridende møtet krysses koraler, salmer og kantater med jazz- og folkemusikkimprovisasjon. Borg Vokal tilhører Fredrikstad domkirke og ledes av domorganist og dirigent Tore Erik Mohn. Med seg har de jazzpianist Tord Gustavsen og folkemusikerne Berit Opheim og Gjermund Larsen. Konserten er tidligere fremført under blant annet Oslo internasjonale kirkemusikkfestival.

 

Borg Vokal ble startet som Ensemble Energico av kantor Carl-Andreas Næss, og skiftet navn til Borg Vokal i 2017 med sterkere tilhørighet i Fredrikstad domkirke og dirigent Tore Erik Mohn. Ensemblet består av noen av regionens mest erfarne sangere, flere har høyere vokal- eller musikkutdanning, med en fast kjernebesetning på 20 sangere. Ambisjonen er å presentere klassisk korsang på høyt nivå i og utenfor Østfold.

Ensemblet har i flere år samarbeidet jevnlig med bl.a. Barokkanerne, Det Norske Blåseensemble og Trondheimsolistene. Blant andre David Hill (BBC Singers), Steven Devine, Bjarte Engeseth, Peter Szilvay og Grete Pedersen har vært gjestedirigenter.

Borg Vokal har deltatt på to CD-innspillinger, hatt oppdrag i Tyskland og Italia og deltar regelmessig under Mozart-festivalen og Hovland-festivalen i Fredrikstad.

 

Tord Gustavsen har spilt piano siden han var 4 år, og begynte å komponere og improvisere før han lærte å lese musikk og spille klassiske stykker. Nå er han en av Norges fremste musikere, både innenfor jazz, kirkemusikk og tradisjonsmusikk fra flere verdenshjørner. Han medvirker på et titalls utgivelser ­– under eget navn og med andre kunstnere – har vunnet en rekke priser og utmerkelser og har laget bestillingsverk til flere festivaler.

 

Gjermund Larsen ble den første til å avlegge diplomeksamen i folkemusikk på fiolin ved Norges musikkhøgskole i 2008. Larsen har fire plateutgivelser med Gjermund Larsen Trio, og har skrevet bestillingsverker og vært solist med orkester og kor i inn og utland. Larsen har vunnet Spellemannprisen seks ganger og ble i 2010 nominert til Grammy for plata In folk style.

 

Berit Opheim er sanger og kveder, utdannet ved Bergens musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole. Opheim er førsteamanuensis ved Ole Bull-Akademiet og Griegakademiet. Som en av våre fremste og viktigste kvedere har Berit Opheim vært aktiv utøvende i snart 30 år – på scener i Norge, i Europa, Asia, USA og Sør-Afrika.

 

Tore Erik Mohn er utdannet ved Trøndelag musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole, er domorganist i Fredrikstad domkirke med ansvar for korvirksomheten, og underviser i korledelse ved Norges musikkhøgskole.

 

Festival for kirkemusikk