Bilder fra Autunnalen 2019 her!

Bergen kirkeautunnale 2019
25.–29. september

Strålende ensembler, kor, dirigenter og solister fra inn- og utland, orgelmaraton, klokkespill, byvandring for barn, filmvisning, og Norges eldste koralbok på eksklusivt besøk fra Nasjonalbiblioteket!
Les festivalsjefens forord her

 


P r o g r a m

 

 

Onsdag 25. september
19.30 – Bergen Domkirke


Foto: Magnus Skrede

Åpningskonsert med Bergen Domkor

Jubileumskonsert – Bergen Domkor 10 år

Domkorets verkliste rommer omkring 200 titler, med kirkemusikk fra middalderen til nye bestillingsverker. På jubileumskonserten gjentar koret det verket de startet med høsten 2009: Requiem av Alfred Schnittke (1934–1998) – et eksplosivt verk for kor, orgel, blåsere, elbass, elgitar, trommesett og perkusjon. Domkoret blir utvidet med tidligere medlemmer i Konzert für Chor, av samme komponist. Et storslagent acappellaverk i den russisk-ortodokse kortradisjon, med mange likhetstrekk med Rachmaninovs Vesper.

Billetter 200/150   Kjøp

 


Torsdag 26. september
19.30 – Mariakirken


Foto: Nynorsk kultursentrum

Salmekveld i Mariakirken – syng med!


Den nynorske salmeskatten
I anledning 150-års-jubileet for utgivelsen av Elias BlixNokre Salmar, står den store nynorske salmeskatten i sentrum i Mariakirken denne torsdagskvelden. Per Magnus F. Sandsmark, direktør for Nynorsk kultursentrum er gjest og forteller om bl.a Blix og nynorsk salmetradisjon. Festivalsjef Kjetil Almenning er konferansier, og Karstein Askeland, kantor i Mariakirken, trakterer orgelet.

Loffuer Gud i Fromme Christne
Det blir også allsang fra Norges eldste koralbok, LW 1664, som sannsynligvis var i bruk i Nykirken i Bergen fra 1680-tallet til 1760-tallet. Vi synger oss gjennom alle vers på kjente og ukjente klassikere i garantert arkaisk språkdrakt. Med forsangere fra Søreide menighet, Sogneprest i Fana Lars Martin Hol og organist Ingrid E. Hagen.

Gratis entré

 


Torsdag 26. september
21.00 – St. Jakob kirke

Jakobmesse: Rammet av kjærlighet

En utradisjonell kveldsmesse, uten preken og med nattverd. En eksistensiell og poetisk messe med utgangspunkt i kjærlighetens gleder og utfordringer. En bibeltekst møter en moderne tekst i rammer av lyd, lys og en gjennomarbeidet regi. Med Hilde Trætteberg Serkland, Eirik Breivik Minde m.fl. Musikk: Karoline Krüger. Tekster: Erik Hillestad.

JAKOBmessen ble opprinnelig skrevet for Kulturkirken Jakob i Oslo, og er nå inne i sin sjette sesong i Bergen.

Gratis entré

 


Fredag 27. september
18.00 – Bergen Domkirke


Foto: Jørn Pedersen

Edvard Grieg kor og Barokkanerne

Actus Tragicus

Da J.S. Bach som tjuetoåring i 1707 søkte jobb som kantor i Blasiuskirken i Mühlhausen, skrev han i rask rekkefølge to av kantatene som blir presentert på denne konserten: Christ lag in Todesbanden (BWV 4), en dramatisk utlegging av Luthers store salme som beskriver Jesu død og oppstandelse, og Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106), et verk for begravelse, også kjent som «Actus Tragicus». I tillegg fremføres Herr Jesu Christ wahr´ Mensch und Gott (BWV 127), komponert i Leipzig til fastelavenssøndag i 1725. Her siterer Bach sin egen Matteuspasjon.

Konserten ledes av Paul Agnew, en av verdens fremste dirigenter innen tidligmusikk.

Les mer
I samarbeid med Edvard Grieg Kor
Billetter 200/150   Kjøp

 


Fredag 27. september
20.00 – St. Jakob kirke


Foto: Arne Anderdal

Himlaleite

Gabriel Fliflet har hele sitt liv latt seg begeistre av ulike former av folkemusikk. Til Autunnalen har han med seg to av Norges aller beste folkemusikere; vokalist Berit Opheim, og Jorun Marie Kvernberg på fele og hardingfele. Himlaleite er en ny sang, med tekst av Kjartan Fløgstad. Sangen har gitt navn til denne konserten, med rykende fersk, melodisk musikk av Gabriel Fliflet. Det blir instrumentalmusikk, flerstemt vokal og sanger med tekster av bl.a. Kjartan Fløgstad, Aslaug Låstad Lygre og Richard Burgess.

Les mer
Billetter 200/150   Kjøp

 


Fredag 27. september
21.30 – Skrudhuset, Bergen Domkirke


Foto: Cecilie Owren

Solo sax i Skrudhuset

Kristin Sevaldsens varme tone i saxofonen har gitt hennes tolkninger av salmer, folketoner og kontemplativt materiale en stor tilhengerskare. Det er dette stoffet hun vil fremføre i Skrudhuset under årets Autunnale. Helt alene. Helt akustisk.

Kristin Sevaldsen er en anerkjent musiker, komponist og produsent med flere plateutgivelser bak seg. Ved siden av soloartist-karrieren har hun også jobbet med flere kjente artister og turnert nasjonalt og
internasjonalt.

Les mer
Billetter 100/50   Kjøp

 


Lørdag 28. september 12 og 15
Søndag 29.september 14 og 16
Johanneskirken


Klokkespill fra Johanneskirkens tårn

Laura Marie Rueslåtten (1984) er ut­dannet klokkenist i den 7-årige Solistklassen ved Den skandinaviske klokkenistskole i ­Løgumkloster i Sønderjylland, Danmark. Hun er klokkenist ved Oslo Rådhus og ­Uranienborg kirke. Rueslåtten har ­klassisk bakgrunn, men har samtidsmusikk og eksperimentelle konserter som hovedfokus. Hun komponerer musikk for performance og scenekunst og sam­arbeider med musikere og ensembler innen­for flere ulike genre.

Konsertene klinger over store deler av byen, varer i ca. 30 minutter, og presenterer ulike stilarter for dette spesielle instrumentet.

Gratis

 


Lørdag 28. september
13.00, 14.00, 15.00 etc (siste konsert kl  22.00)
Bergen Domkirke

Widormaraton

I 2019 feirer vi 175-årsjubileum for den franske komponisten og organisten Charles-Marie Widor (1844-1937). Bergen kirkeautunnale markerer dette med en skikkelig orgel-maraton lørdag 28. september i Bergen domkirke. Samtlige av Widors 10 orgelsymfonier blir framført av framtredende norske organister. Konsertene begynner hver hele time – først ut er Symfoni nr. 1 klokken ett.

Les mer
Gratis entré

 


Lørdag 28. september
12.30–19.00
Bergen Domkirke

Norges eldste koralbok

Tabulaturverkstedet

Velkommen til rebusløp i Bach og Buxtehude sin hurtig-noteskrift! Her kan du få prøve deg som kodeknekker. Noregs eldste koralbok LW 1664 er på eksklusivt besøk fra Nasjonalbiblioteket i Oslo. Den var sannsynligvis i bruk i Nykirken i Bergen fra ca. 1680-tallet til 1760-tallet. Den er i ferd med å digitaliseres, og du kan få en smakebit på transkripsjonsarbeidet: Ikke bare skal bokstavene tydes og omregnes til noter, men de er gjerne skrevet oppå hverandre i manuskriptet, så her må det ordentlig detektivarbeid til. Om du er heldig, kan du få høre løsningen din fremført på klavikord!

Med Margrethe Bue, Nasjonalbiblioteket, og Ingrid E. Hagen, klavikord og edisjonsprosjekt.

Gratis entré

 


Lørdag 28. september
12.30–15.00
Oppmøte Johanneskirken

Fra klokker til knokler

Lørdag 28. september blir det musikalsk byvandring i Bergen sentrum, for barn fra 6 til 12 år. Turen starter i Johanneskirken, hvor alle får bli med opp i tårnet for å se det magiske klokkespillet, og dessuten møte en helt ekte klokkenist (med tatoveringer!). Ferden går så til Bergen domkirke der barna får høre at en enslig mann spiller en hel symfoni helt av seg selv, og i tillegg får alle være detektiv! I kapellet blir det nemlig mulig å se Norges eldste koralbok, en notebok som var i bruk i Nykirken for 339 år siden, og alle blir invitert til å prøve å tyde hva den forteller. Og til sist går vi nettopp til Nykirken, for der, i kjelleren, er et av Bergens aller eldste rom. Men er der knokler?

Vandringen ledes av Hilde Tetlie.

PS: 50 kr per barn – de voksne er med gratis! Det er et begrenset antall billetter, så vi anbefaler å kjøpe billett på forhånd.

Billetter 50     Kjøp

 


Lørdag 28. september
14.00 – Mariakirken


Foto: Ingvild Festervoll Melien

In my end is my beginning

JSB-Ensemble Oslo fremfører J.S. Bachs kantate Nach dir, Herr, verlanget mich (BWV 150), motetten Singet dem Herrn (BWV 225), Luciano Berios A-ronne og Hugo Distlers motett Singet dem Herrn på turne til Bergen domkirke, Indre Sogn og Oslo. I programmet setter Berios verk Bach og Distlers sakrale musikk inn i en humanistisk sammenheng. Konsertens tittel, In my end is my beginning, er et sitat fra Berios A-ronne. JSB-Ensemble Oslo samler svært erfarne solister og ensemblesangere, samt instrumentalister med bakgrunn fra Skandinavias ledende tidligmusikkensembler. Prosjektet ledes av tyske Julia S. Blank, som nylig vant London International Choral Conducting Competition. I Norge er hun blant annet dirigent for Kammerkoret NOVA.

Billetter 200/150   Kjøp

 


Lørdag 28. september
15.30 – Litteraturhuset


Foto: Paal Audestad

På troen løs – No stig vår song

Gjest : Forfatter og salmedikter Edvard Hoem

Det er 150 år siden et lite hefte «Nokre salmar» ble utgitt av Elias Blix. Da faller det helt naturlig for Bjørgvin biskop Halvor Nordhaug å invitere vår store og vår kjære salmedikter og forfatter Edvard Hoem til samtale om kilder til litterære og religiøse visjoner.  I anledning Bokåret 2019 trekker vi frem Bøkenes bok – Bibelen, og spør hvilken rolle den har i Edvard Hoems liv og kunstnerskap.

I samtaleserien På troen løs inviterer biskop Halvor Nordhaug markante og modige mennesker til samtale om tro og ikke-tro, med håp om at både han og vi blir rikere.

I samarbeid med Bjørgvin bispedømme og
Litteraturhuset i Bergen. Støttet av Kirkerådet.

Billetter 90/60    Kjøp

 


Lørdag 28. september
17.00 – Johanneskirken


Foto: Daniel Weiseth Kjellesvik

The Elephant Bird & Hornflowers

NyNorsk Messingkvintett og Pinquins slagverktrio er begge grensesprengende ensembler både når det gjelder sjangre og repertoar. I samarbeid med BrassWind-festivalen, får vi for første gang i Bergen høre The Elephant Bird av en av landets ledende unge komponister, Therese B. Ulvo. Vi får også høre urframføringen av Nils Henrik Asheims Hornflowers, og hans Singing Stones (2017) for messingkvintett og orgel, med komponisten selv på orgelkrakken.

I samarbeid med BrassWind-festivalen
Støttet av Norsk Komponistforening

Les mer
Billetter 150/100 (Billetter i døren)

 


Lørdag 28. september
19.30 – Sandviken kirke


Foto: Annika Phillips

From & frydefull

Tidligmusikkensemblet fra Kiili i Estland består av unge fremragende musikere mellom 12 og 22 år, og ledes av Heili Meibaum. Ensemblet turnerer jevnlig både i inn og utland, og repertoaret består av middelalder- og renessansemusikk fra perioden 1100–1600. Gruppen er kjent for å skape god stemning og historisk atmosfære på sine opptredener, med tidsriktige kostymer, koreografi og dramatiske innslag. Med seg på denne konserten i Sandviken kirke har de Sankta Sunniva Kammerkor (StaS) fra Bergen, og dirigent Eivind Berg. Sopransolist: Eve Kopli-Scheiber (Estland/Sveits)

I samarbeid med Sandviken menighet
Billetter 100/50   Kjøp

 


Søndag 29. september
15.00 – Mariakirken

Troens rare klenodie

Edvard Grieg kor – dirigent Paul Agnew

Folk elsker salmer! Dette ble klart demonstrert da 2.2 millioner mennesker så Salmeboka minutt for minutt på NRK i 2014. Salmer bringer folk sammen, i kjente melodier og tekster, noen nye, noen mange hundre år gamle, som bindeledd i religiøse festivaler, eller for å markere kirkeårstid eller feiring.

I 1739 gav biskop og salmedikter Hans Adolph Brorson ut en samling danske salmer kalt Troens rare klenodie (Troens sjeldne skatt). Det virker treffende å beskrive den norske salmeboken på samme måte. Festivalens tema KORAL bringer oss videre til salmenes harmonisering, og denne konserten ønsker å utforske noen av de melodier som har inspirert komponister fra 1500-tallet til i dag. Programmet inkluderer verker av Josquin, Lassus og Brahms, i tillegg til stykker av de norske komponistene Marianne Reidarsdatter Eriksen, Ørjan Matre og Magnar Åm.

I samarbeid med Edvard Grieg Kor
Billetter 200/150   Kjøp

 


Søndag 29. september
18.00 – Gunnar Sævigs Sal, Griegakademiet


Foto: Alexander Kenney

SKANDINAVISK SUPERBAROKK

Bergen Barokk og Drottningholms Barock­ensemble er to av de skandinaviske barokk­ensemblene som har vært virksomme i noen år. I 2018 og 2019 bestemte de seg for å besøke hverandre, spesielt fordi fiolinisten Stefan ­Lindvall er en sentral musiker i begge.
På denne konserten samarbeider de om et ­program med Georg Philipp Telemanns ­Sinfonoia Spirituosa og Concerto for blokkfløyte, fagott og strykere, en Suite i G dur av Johann Ludvig Bach og instrumentalutdrag av operaen ­Ariodante av Georg Friedrich Händel.

Programmet kan i høy grad kalles høybarokt, stemnings- og uttrykksfullt. Det er barokke affekter, gestikk og klangfullhet i hver frase, og en nyoppusset og akustisk oppgradert Gunnar Sævigs Sal danner rammen for møtet mellom topp musikere fra Stockholm
og Bergen.

Billetter 150/100   Kjøp

 


Søndag 29. september
19.30 – Bergen domkirke


Foto: Tuva Åserud

Julian Misic – Engelens dagbok

Avslutningsforestilling

Komponist og utøver Julian Misic ­presenterer sitt nye album Engelens ­dagbok. Med seg har han en av våre fremste tradisjonsbærere av norsk folkesang, Berit Opheim, sangerinnen Dobrila Graseska og folke­musikeren Dorian Jovanovic på oud, begge fra ­Makedonia. I tillegg medvirker ­Bergen Domkirkes Jentekor, Årstad kantori og et internasjonalt orkester.

På Misic’ forrige album, Maestro, spilte Helge Jordal sirkusdirektør – et bilde på verdens hersker. Denne gangen møter vi erkeengelen Uriel, gestaltet av Berit Opheim, som fører logg over tilstandene i verden i dag. Musikken er inspirert av artistens røtter fra Balkan, og det er andre gang Dorian Jovanovic kommer til Bergen for å spille med Misic. Tekstene til Misic er morsomme, poetiske og underfundige. Vi vil gjenkjenne mange kjente folkeeventyr i Engelens dagbok. Disse skildrer aktuelle tema i dagens verden.

Billetter 200/150   Kjøp

 


Søndag 29. september
21.00 (Samtale kl 20.00) – Johanneskirken

Filmvisning: ARCHITECTURE OF INFINITY

Johanneskirken er en av byens mest ­monumentale og majestetiske bygninger. Den folkekjære kirken, tegnet av arkitekten Herman M. Backer, fylte 125 år i år. Da ­Bergens Tidende i høst kåret Bergens flotteste bygning, kom Johanneskirken på andreplass.

Architecture Of Infinity handler om arkitektur, rom og evighet – da kan det knapt tenkes et mer egnet visningssted enn
i det storslåtte kirkerommet.

Før filmen vil det være en panelsamtale om arkitektur, rom og åndelighet. Panelet består av byarkitekt i Bergen kommune Maria ­Molden, prest i Johanneskirken Anna Bæckström Hovda, og arkitektur­psykolog og musiker Eirik Glambek Bøe. Samtalen ledes av Helene Vassbotn Lervik.

Et samarbeid mellom Byarkitekten, BIFF
og Bergen kirkeautunnale.

Billetter 100   kjøp

 


Domkirketrappen
Alle dager fra morgen til kveld

Lydinstallasjon:
Koralbok(s)

Hvordan høres det ut på innsiden – ute? 

Gratis

 


13. september–6. oktober
Utstilling i Bergen Domkirke

Ordets sølvsmedkunstnar

Elias Blix 1836-1902 (2011). Den store salmediktaren som ikkje var prest, den kjedelege stortingsmannen, språkgeniet, mannen som kristna landsmålet.

I 1869 gav Elias Blix ut det vesle heftet Nokre salmar, og la med det grunnlaget for den nynorske salmetradisjonen. Autunnalen markerer 150-års-jubileet med en temautstilling, utlånt av Ivar Aasen-tunet.

Gratis entré
Åpningstider: I forbindelse med konserter,
gudstjenester,  og andre arrangementer.

 


Andre arrangementer

 

Fagdag for kirkemusikere

Torsdag 26. september
Ung katedral – St. Jakob kirke i Bergen

La lovsangen stige
Med barn og unge som aktive bidragsytere

Bjørgvin bispedømme, Bergen ­kirke­­­a­utunnale og Bergen kirkemusikerforum/CREO ­inviterer til inspirasjonsamling for musikk og lovsang som løfter.

Fagdagen blir arrangert med støtte fra KA. Påmelding på kyrkja.no/Bjorgvin
Frist for påmelding: 20. september

 

Gudstjenester

Søndag 29. september

Bergen domkirke – 11.00
Gudstjeneste med nattverd. Bergen Domkor synger Messe for to kor og to orgler av Charles Marie Widor som en integrert del av gudstjenesten. Med domprost Gudmund Waaler og domkantorene Kjetil Almenning og Sigurd Melvær Øgaard.

Johanneskirken – 11.00
Høsttakkegudstjeneste med engletema. ­Utdeling av 4-årsbok. Prest Anna Bæckström Hovda og kantor Eivind Berg.

Mariakirken – 18.00
Kveldsgudstjeneste med nattverd. Prest Øyvind Rise, Mariakirkens kantori og kantor Karstein Askeland.

 


Støttespillere og samarbeidspartnere:

               

                            

 

           

 

Bergens Riksmålsforening

Sandviken Menighet

 


 

 

Festival for kirkemusikk