Åpen dag i domen


12.00

Orgelimpro
Per Inge Hove improviserer over religiøse folketoner på orgelet i Domkirken.

 


Per Inge Hove
arbeider som organist i Fana sokn. Han er utdannet fra Griegakademiet og er frilansutøvende musiker og komponist/arrangør innen et stort spekter av sjange. Han har fordypet seg i improvisasjon og tradisjonsmusikk og har spilt på scener og festivalar rundt i Norge og Europa.

 


 

13.00

Spurv i øyet
Ragnhild Gudbrandsen & Bergen Barokk, tekster av Erik Bye

Småfugl bygger reder i øyenhulene på menneskekranier i krypten i gamle St. Leonard’s kirke i den vakre lille byen Hythe i grefskapet Kent i England.[…] Ingen vet med sikkerhet hvor hodeskallene kommer fra, men det hevdes at mange kan ha vært gravd opp og forflyttet til krypten i Hythe fra glemte, nedlagte gravplasser i omegnen. Det regnes for sikkert at det også må være kranier her av mennesker som i sin tid ble gravlagt utenfor kirkemuren fordi de ikke ble funnet verdige til å hvile i vigslet jord: forbrytere, opprørere, politiske fanger, krypskyttere, trubadurer, skuespillere, skjøger, kvinner som hadde født utenfor ekteskap, udøpte barn, etc. I en mildere tid fikk folk medynk med disse og overførte deres levninger til hellig grunn i St. Leonard’s krypt.

Ordene er hentet fra Erik Byes innledning til diktsamlingen «Spurv i øyet». Skuespiller Ragnhild Gudbrandsen har invitert Bergen Barokk til et samarbeid om å framføre diktene i kobling med komponert og improvisert musikk.

 


Foto: Fredrik Arff

Ragnhild Gudbrandsen er utdannet ved blant annet The Roy Hart – teateret i Sør- Frankrike, og debuterte på Hordaland teater i 1993, i sterkt samspill med Helge Jordal i Ibsens Peer Gynt. Hun har siden hatt mange store og varierte roller ved Den Nationale Scene. Vi har sett henne i ulike sjangre som drama, ny dramatikk, tragedie og familieforestillinger. I tillegg har hun har hatt store roller både i musikaler og i spillefilmer – Ragnhild Gudbrandsen er kjent for sin store allsidighet. I 2014 mottok hun den prestisjetunge Pernillestatuetten for fremragende sceneprestasjon i monologen Lilly Valentin og for rollen som Irina Arkadina i Måken. I høst er Ragnhild Gudbrandsen aktuell med Babettes gjestebud som kirketurne for Hordaland teater.

 


Bergen Barokk
ble etablert i 1994 og regnes blant Norges ledende tidligmusikkensembler. Bergen Barokk har konsertert i Norden, Polen, Tsjekkia, Russland og USA og mange konserter har vært kringkastet. CDer er utgitt på Simax Classics, BIS, Bergen digital, Toccata Classics og LAWO Classics, med repertoar fra tysk, engelsk, fransk og italiensk barokk. A Holberg Recital er et innspillingsprosjekt (3 CD-er) fra de senere år der Bergen Barokk har tatt utgangspunkt i Ludvig Holbergs musikalske smak og preferanser. De siste innspillingene, «Domestic Bach» og «Suite Life» (LAWO Classics) har mottatt gode kritikker i Norge og internasjonalt.

Siden 2006 har Bergen Barokk også arbeidet med en komplett utgivelse (11 CD-er) av Telemanns kantatesyklus Harmonischer Gottes-Dienst, som består av 72 kantater for alle årets søn- og helligdager. Prosjektet støttes av Universitetet i Bergen og utgiver er Toccata Classics i London. Bergen Barokk har samarbeidet med ensembler som Pratum Integrum (Moskva), Det norske solistkor og Barokksolistene og gjestet festivaler som Philadelphia Bach Festival, Moscow Early Music Festival, Festspillene i Bergen og Janácek International Music Festival (Tsjekkia).

 


 

14.00

Peace
Melina Mandozzi, fiolin
Hege Sellevåg, engelsk horn
Sigurd Melvær Øgaard, orgel

 


Foto: Tuva Åserud

 

På programmet står verker av Johann Sebastian Bach, og Sigurd Melvær Øgaards egne komposisjoner, Peace for fiolin og orgel, og Harmony of the Spheres for fiolin, engelsk horn og orgel. Melina Mandozzi er konsertmester i Bergen filharmoniske orkester, Hege Sellevåg spiller obo og engelsk horn samme sted. Sigurd Melvær Øgaard er domkantor i Bergen domkirke.

 


 

15.00
Bergen Mikrobarokk
Siri Hilmen og Hans Knut Sveen framfører og eksperimenterer med materiale fra barokk repertoar for cello og cembalo, i duo eller solo.

 

Festival for kirkemusikk