Cantiones Sacrae

Matinekonsert med mannskvintett fra Edvard Grieg Kor

Kontratenor: William Purefoy
Tenorer: Tyler Ray, Paul Robinson*
Basser: Ørjan Hartveit, David Hansford

*Musikalsk leder

 

Program

Salvator mundi I – Thomas Tallis (1505-1585)
Miserere mei – William Byrd  (1543-1623)
Plorans plorabit – William Byrd

Lamentations of Jeremiah – Thomas Tallis
(Incipit lamentatis Ieremiae)

Salvator mundi II – Thomas Tallis
Vigilate – William Byrd
Civitas sancti tui – William Byrd

Lamentations of Jeremiah – Thomas Tallis
(De lamentatione Ieremiae)

Ave verum corpus  – William Byrd
Viri Galilaei  – William Byrd
If ye love me – Thomas Tallis

 

Cantiones Sacrae

Thomas Tallis (1505-1585) og William Byrd (1543-1623) levde begge under en svært turbulent periode i Englands historie. Til sammen arbeidet de for fire monarker. Til tross for at de begge var katolikker overlevde de begge ved å komponere musikk tilpasset de hurtige endringene som på den tiden foregikk i den engelske kirken. Den gamle ”katolske” stilen med lange melismatiske fraser, hvor teksten for det meste var ubegripelig, og nesten alltid på latin, måtte nå bli mer konsis, på engelsk og oftest med en stavelse for hver note. Henrik VIII og Elisabeth I foretrakk derimot den gamle stilen, så Tallis og Byrd kunne fortsette å komponere mer ekspansiv musikk på latin for Chapel Royal, monarkens private kapell. I 1575 ga dronning Elisabeth I Tallis og Byrd enerett til å trykke noter i England, og sammen publiserte de Cantiones Sacrae, en av de aller første engelske samlinger av kirkemusikk.

 

Det norske vokal ensemblet Edvard Grieg Kor er residensensemble ved Edvard Griegs hjem, Troldhaugen. Korets repertoar spenner på tvers av sjangerne, og sangerne er ofte å høre sammen med Bergen Filharmoniske orkester og som kjerne i koret ved Bergen Nasjonale operas oppsetninger, i tillegg til regelmessige opptredener under Festspillene i Bergen.

Gjennom opptredener både i Norge og i utlandet, har koret oppnådd status som ledende 8 stemt a cappella ensemble, og en hel rekke verk og arrangementer er tilegnet dem, bla av kjente komponister som Jonathan Rathbone og David Lang. I symfonisk sammenheng har koret fremfort og spilt inn under ledelse av noen av verdens beste dirigenter, deriblant Sir Simon Rattle, Edward Gardner OBE og Sir Andrew Davis.

Gjennom sitt utdanningsprogram for skoler og barnehager, og sitt innovative Møt Koret program for amatørsangere, er Edvard Grieg Kor dedikert til oppmuntring av a cappella sang på høyeste nivå. Korets 8 sangere er dessuten mentorer for Edvard Grieg Ungdomskor (EGU), stiftet i 2013. EGU er for sangere mellom 16-26 år og spesialiserer seg på klassisk a cappella sang. De opptrer jevnlig med Bergen Nasjonale opera og Bergen Filharmoniske orkester og har til og med stått på scenen sammen med the Rolling Stones.

Høydepunkter i sesongen 2018 inkluderer bla en konsert i Grieghallen sammen med det verdenskjente engelske a cappella ensemblet Voces8.  I juni spilte Edvard Grieg kor spille inn sin første solo cd på Chandos. Cden utkommer i 2019.

 

William Purefoy har sunget for BBC Proms, English National Opera, Orchestra of the Age of Enlightenment, Hanover Band, English Concert, The Sixteen, Scottish Opera, Buxton Festival, Garsington Opera, Iford Arts, Opera Theatre Company og Classical Opera Company. Han har gitt konserter og recitals i Royal Albert Hall, Wigmore Hall, Carnegie Hall, Barbican, Purcell Room og i Innsbruck og Graz. Internasjonale opptredener inkluderer New Zealand Opera, Theater Basel, Valencia Opera, Staatsoper Hannover. Hans repertoar består blant annet av roller som OTTONE i L’Incoronazione di Poppea, PTOLEMY i Giulio Cesare, ERNESTO i Il Mondo della luna, ANDRONICO i Tamerlano, ANTONIO i Gesualdo, APOLLO i Apollo and Hyacinth, ASCANIO i Ascanio in Alba og ATHAMAS i Semele. William har gjort mange plateinnspillinger og har opptrådt jevnlig med vokalgruppene I Fagiolini og Theatre of Voices. På tv har man kunnet se ham i serien In Search of Shakespeare, og i filmen Young Victoria. Han har også ofte vært å finne på scenen i Shakespeare’s Globe.

Festival for kirkemusikk