Bedehusland

Fotoutstilling:

Sjå eg kjem snart
av Erlend Berge

 

Foto: Erlend Berge

Ein innramma blond Jesus heng under bibelsitatet frå Johannes’ openberring: «Sjå, eg kjem snart!» Søreide bedehus er selt, og det er ei veke til Den russisk ortodokse kyrkja i Bergen overtek huset.

Turen til Søreide bedehus blei starten på mi reise gjennom Bedehusland. Eg såg at salet av bygget i Bergen var eit kapittel i ei større forteljing: ei levande kulturhistorie var i ferd med å døy ut.

Eg måtte komme meg på vegen for å fotografere det vi er i ferd med å miste.

«Sjå, eg kjem snart» er ei historie om fråflytting, og om å kasta vrak på det som var. Med bileta ynskjer eg å invitera inn til basar og juletrefest før pastellfargane er overrulla av kjølig kvitt og flanelljesusen dett ned for siste gong.

Erlend Berge

 

Foto: Erlend Berge

 

En reportasje om salget av bedehuset på Søreide ble starten på et stort prosjekt. Journalist Erlend Berge reiste landet rundt i bobil på jakt etter gode bedehushistorier, og resultatet ble fotodokumentaren Bedehusland. / Bedehusland.no

Akkurat nå er fremtiden til Nykirken uviss. Vil historien om nedlagte bedehus forlenges til kirkene i Norge?

Møtet mellom bedehus og kirke handler også om lav- og høykultur, der kirken tradisjonelt har rommet en annen type kunst, musikk og liturgi. Når bedehuset bokstavelig talt flytter inn i Bergen domkirke viskes skillene mellom de to aktørene ut: minner møter fremtid, forfall møter nyskaping.

 

Erlend Berge foran nymontert utstilling!

Utendørsutstilling utenfor Johanneskirken
Hele september

Innendørsutstilling i Bergen domkirke
Åpen i ­forbindelse med arrangementer og gudstjenester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festival for kirkemusikk