FREM FRA GLEMSELEN!

Foto: Erlend Berge – Bedehusland.no

 

Trøorgelet, harmoniumet, hjemmeorgelet eller salmesykkelen – kjært barn har mange navn. Tidligere hadde mange møblerte hjem et harmonium i spisestuen, men nå ligger orglene på finn.no under «gis bort».

Med årets festivaltema Bedehus løfter Autunnalen frem det tradisjonsrike, men nå utrydningstruede instrumentet.

Det første trøorgelet ble tatt i bruk i Norge rundt 1840. Etter hvert som velstanden økte, fikk folk mer fritid, foreninger og ­organisasjoner ble mer aktive og det var ­behov for et ­instrument til allsang. ­Instrumentet var ­attraktivt siden det var relativt billig, stabilt og motstandsdyktig mot både temperatur­svingninger og fukt. Det er gjennom tidene produsert rundt 40 000 trøorgler i Norge. Trøorgelet hadde sine glansdager mellom 1850 og 1950, med tilsammen 40-50 fabrikker som produserte trøorgel i landet.

 

NONSTOP PENDLERPOP

Fredag 25. september kl 14.30–16.30
Toget Bergen–Arna

Autunnalens trøorgelsjef Solveig Sørheim gjør togturen til noe litt mindre hverdagslig i ettermiddagsrushet mellom Bergen og Arna denne fredagen. Har du hørt «Nystemten» på trøorgel før?

SALMESPINNING:

Lørdag 26. september kl 14.00
Nykirken

OPPDATERING lørdag 26.9:  Vi ser dessverre at Torgallmenningen blir for for folksom til å kunne overholde alle smittevernregler. Trøorgler, kantorer, Solveig Sørheim og Per Jørgansen blir derfor å finne på plassen utenfor Nykirken!

De som befinner seg på Torgallmenningen denne lørdagen i september får en unik sjanse til å trø orgelet frem fra glemselen og skape musikk sammen med de andre ­medsalmesyklende. Alle kan være med, ­ingen forkunnskap eller musikalitet er påkrevd! Organist og komponist Solveig Sørheim, trompetist Per ­Jørgensen og festivalsjef Kjetil ­Almenning ­leder den musikalske ­spinningtimen.

 

#salmesykkel
#bedehus
#autunnalen

 

 

 

Festival for kirkemusikk