Bach Cellosuiter

Bachs seks suiter for solo cello er noe av det vakreste, dypeste og mest formfullendte vår musikkhistorie har frembrakt. Komponister og musikkvitere fra alle sjangre har gjennom tidene brukt dem som sin «bibel» og referansemateriale, og for cellister tilhører de kjernerepertoaret. Slik også for Aage Kvalbein, som har levd med suitene gjennom hele livet, og som nå i moden alder føler en sterkere trang enn noensinne til å videreformidle disse sterke opplevelsene.

Bach verker blir kontrastert av Arne Nordheims Clamavi. Komponisten har hatt Bibelens Salme 141 som inspirasjonskilde: “Herre jeg roper til deg. Skynd deg og hjelp meg. Lytt til min røst når jeg roper til deg.” Det emosjonelle temaet i stykket, menneskets evige rop fra mørket opp mot høyere makter, går igjen både som dramatiske enkelt-ytringer og som generell grunnstemning. Motivisk er det en meget sammensatt komposisjon, men hovedutviklingen er en stor bevegelse fra det mørke register mot det lyse, og tilbake igjen til mørket. Stykket ble skrevet for Kvalbein i 1980.

Aage Kvalbein er en av Norges mest markante musikere, både som solist, kammermusiker og pedagog. Etter en kritikerrost debutkonsert fulgte intensive turnéår og seire i flere musikk-konkurranser. Kvalbein mottatt Strykerprisen, Debutantprisen, Kritikerprisen, Griegprisen og tre ganger Spellemannsprisen. I en alder av 33 år ble Kvalbein Norge første professor i cellospill, en posisjon han har ennå. Kvalbein spiller på en cello bygget av Jean-Baptiste Vuillaume (ca. 1860).

 

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Suite nr. 3 C-dur
Arne Nordheim (1931-2010) – Clamavi
Johann Sebastian Bach – Suite nr. 5 c-moll

Aage Kvalbein – cello

 

Mariakirken
Søndag 29. okt. kl. 15.00
Varighet 60 min
Bill. 150   Kjøp billetter

Festival for kirkemusikk