Bilder fra Autunnalen 2019 her!
Bergen kirkeautunnale 2019
25.–29. september
Strålende ensembler, kor, dirigenter og solister fra inn- og utland, orgelmaraton, klokkespill, byvandring for barn, filmvisning, og Norges eldste koralbok på eksklusivt besøk fra Nasjonalbiblioteket!
Les festivalsjefens forord her
P r o g r a m
Onsdag 25. september
19.30 – Bergen Domkirke
Foto: Magnus Skrede
Åpningskonsert med Bergen Domkor
Jubileumskonsert – Bergen Domkor 10 år
Domkorets verkliste rommer omkring 200 titler, med kirkemusikk fra middalderen til nye bestillingsverker. På jubileumskonserten gjentar koret det verket de startet med høsten 2009: Requiem av Alfred Schnittke (1934–1998) – et eksplosivt verk for kor, orgel, blåsere, elbass, elgitar, trommesett og perkusjon. Domkoret blir utvidet med tidligere medlemmer i Konzert für Chor, av samme komponist. Et storslagent acappellaverk i den russisk-ortodokse kortradisjon, med mange likhetstrekk med Rachmaninovs Vesper.
Billetter 200/150 Kjøp
Torsdag 26. september
19.30 – Mariakirken
Foto: Nynorsk kultursentrum
Salmekveld i Mariakirken – syng med!
Den nynorske salmeskatten
I anledning 150-års-jubileet for utgivelsen av Elias Blix‘ Nokre Salmar, står den store nynorske salmeskatten i sentrum i Mariakirken denne torsdagskvelden. Per Magnus F. Sandsmark, direktør for Nynorsk kultursentrum er gjest og forteller om bl.a Blix og nynorsk salmetradisjon. Festivalsjef Kjetil Almenning er konferansier, og Karstein Askeland, kantor i Mariakirken, trakterer orgelet.
Loffuer Gud i Fromme Christne
Det blir også allsang fra Norges eldste koralbok, LW 1664, som sannsynligvis var i bruk i Nykirken i Bergen fra 1680-tallet til 1760-tallet. Vi synger oss gjennom alle vers på kjente og ukjente klassikere i garantert arkaisk språkdrakt. Med forsangere fra Søreide menighet, Sogneprest i Fana Lars Martin Hol og organist Ingrid E. Hagen.
Gratis entré
Torsdag 26. september
21.00 – St. Jakob kirke
Jakobmesse: Rammet av kjærlighet
En utradisjonell kveldsmesse, uten preken og med nattverd. En eksistensiell og poetisk messe med utgangspunkt i kjærlighetens gleder og utfordringer. En bibeltekst møter en moderne tekst i rammer av lyd, lys og en gjennomarbeidet regi. Med Hilde Trætteberg Serkland, Eirik Breivik Minde m.fl. Musikk: Karoline Krüger. Tekster: Erik Hillestad.
JAKOBmessen ble opprinnelig skrevet for Kulturkirken Jakob i Oslo, og er nå inne i sin sjette sesong i Bergen.
Gratis entré
Fredag 27. september
18.00 – Bergen Domkirke
Foto: Jørn Pedersen
Edvard Grieg kor og Barokkanerne
Actus Tragicus
Da J.S. Bach som tjuetoåring i 1707 søkte jobb som kantor i Blasiuskirken i Mühlhausen, skrev han i rask rekkefølge to av kantatene som blir presentert på denne konserten: Christ lag in Todesbanden (BWV 4), en dramatisk utlegging av Luthers store salme som beskriver Jesu død og oppstandelse, og Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106), et verk for begravelse, også kjent som «Actus Tragicus». I tillegg fremføres Herr Jesu Christ wahr´ Mensch und Gott (BWV 127), komponert i Leipzig til fastelavenssøndag i 1725. Her siterer Bach sin egen Matteuspasjon.
Konserten ledes av Paul Agnew, en av verdens fremste dirigenter innen tidligmusikk.
Les mer
I samarbeid med Edvard Grieg Kor
Billetter 200/150 Kjøp
Fredag 27. september
20.00 – St. Jakob kirke
Foto: Arne Anderdal
Himlaleite
Gabriel Fliflet har hele sitt liv latt seg begeistre av ulike former av folkemusikk. Til Autunnalen har han med seg to av Norges aller beste folkemusikere; vokalist Berit Opheim, og Jorun Marie Kvernberg på fele og hardingfele. Himlaleite er en ny sang, med tekst av Kjartan Fløgstad. Sangen har gitt navn til denne konserten, med rykende fersk, melodisk musikk av Gabriel Fliflet. Det blir instrumentalmusikk, flerstemt vokal og sanger med tekster av bl.a. Kjartan Fløgstad, Aslaug Låstad Lygre og Richard Burgess.
Les mer
Billetter 200/150 Kjøp
Fredag 27. september
21.30 – Skrudhuset, Bergen Domkirke
Foto: Cecilie Owren
Solo sax i Skrudhuset
Kristin Sevaldsens varme tone i saxofonen har gitt hennes tolkninger av salmer, folketoner og kontemplativt materiale en stor tilhengerskare. Det er dette stoffet hun vil fremføre i Skrudhuset under årets Autunnale. Helt alene. Helt akustisk.
Kristin Sevaldsen er en anerkjent musiker, komponist og produsent med flere plateutgivelser bak seg. Ved siden av soloartist-karrieren har hun også jobbet med flere kjente artister og turnert nasjonalt og
internasjonalt.
Les mer
Billetter 100/50 Kjøp
Lørdag 28. september 12 og 15
Søndag 29.september 14 og 16
Johanneskirken
Klokkespill fra Johanneskirkens tårn
Laura Marie Rueslåtten (1984) er utdannet klokkenist i den 7-årige Solistklassen ved Den skandinaviske klokkenistskole i Løgumkloster i Sønderjylland, Danmark. Hun er klokkenist ved Oslo Rådhus og Uranienborg kirke. Rueslåtten har klassisk bakgrunn, men har samtidsmusikk og eksperimentelle konserter som hovedfokus. Hun komponerer musikk for performance og scenekunst og samarbeider med musikere og ensembler innenfor flere ulike genre.
Konsertene klinger over store deler av byen, varer i ca. 30 minutter, og presenterer ulike stilarter for dette spesielle instrumentet.
Gratis
Lørdag 28. september
13.00, 14.00, 15.00 etc (siste konsert kl 22.00)
Bergen Domkirke
Widormaraton
I 2019 feirer vi 175-årsjubileum for den franske komponisten og organisten Charles-Marie Widor (1844-1937). Bergen kirkeautunnale markerer dette med en skikkelig orgel-maraton lørdag 28. september i Bergen domkirke. Samtlige av Widors 10 orgelsymfonier blir framført av framtredende norske organister. Konsertene begynner hver hele time – først ut er Symfoni nr. 1 klokken ett.
Les mer
Gratis entré
Lørdag 28. september
12.30–19.00
Bergen Domkirke
Norges eldste koralbok
Tabulaturverkstedet
Velkommen til rebusløp i Bach og Buxtehude sin hurtig-noteskrift! Her kan du få prøve deg som kodeknekker. Noregs eldste koralbok LW 1664 er på eksklusivt besøk fra Nasjonalbiblioteket i Oslo. Den var sannsynligvis i bruk i Nykirken i Bergen fra ca. 1680-tallet til 1760-tallet. Den er i ferd med å digitaliseres, og du kan få en smakebit på transkripsjonsarbeidet: Ikke bare skal bokstavene tydes og omregnes til noter, men de er gjerne skrevet oppå hverandre i manuskriptet, så her må det ordentlig detektivarbeid til. Om du er heldig, kan du få høre løsningen din fremført på klavikord!
Med Margrethe Bue, Nasjonalbiblioteket, og Ingrid E. Hagen, klavikord og edisjonsprosjekt.
Gratis entré
Lørdag 28. september
12.30–15.00
Oppmøte Johanneskirken
Fra klokker til knokler
Lørdag 28. september blir det musikalsk byvandring i Bergen sentrum, for barn fra 6 til 12 år. Turen starter i Johanneskirken, hvor alle får bli med opp i tårnet for å se det magiske klokkespillet, og dessuten møte en helt ekte klokkenist (med tatoveringer!). Ferden går så til Bergen domkirke der barna får høre at en enslig mann spiller en hel symfoni helt av seg selv, og i tillegg får alle være detektiv! I kapellet blir det nemlig mulig å se Norges eldste koralbok, en notebok som var i bruk i Nykirken for 339 år siden, og alle blir invitert til å prøve å tyde hva den forteller. Og til sist går vi nettopp til Nykirken, for der, i kjelleren, er et av Bergens aller eldste rom. Men er der knokler?
Vandringen ledes av Hilde Tetlie.
PS: 50 kr per barn – de voksne er med gratis! Det er et begrenset antall billetter, så vi anbefaler å kjøpe billett på forhånd.
Billetter 50 Kjøp
Lørdag 28. september
14.00 – Mariakirken
Foto: Ingvild Festervoll Melien
In my end is my beginning
JSB-Ensemble Oslo fremfører J.S. Bachs kantate Nach dir, Herr, verlanget mich (BWV 150), motetten Singet dem Herrn (BWV 225), Luciano Berios A-ronne og Hugo Distlers motett Singet dem Herrn på turne til Bergen domkirke, Indre Sogn og Oslo. I programmet setter Berios verk Bach og Distlers sakrale musikk inn i en humanistisk sammenheng. Konsertens tittel, In my end is my beginning, er et sitat fra Berios A-ronne. JSB-Ensemble Oslo samler svært erfarne solister og ensemblesangere, samt instrumentalister med bakgrunn fra Skandinavias ledende tidligmusikkensembler. Prosjektet ledes av tyske Julia S. Blank, som nylig vant London International Choral Conducting Competition. I Norge er hun blant annet dirigent for Kammerkoret NOVA.
Billetter 200/150 Kjøp
Lørdag 28. september
15.30 – Litteraturhuset
Foto: Paal Audestad
På troen løs – No stig vår song
Gjest : Forfatter og salmedikter Edvard Hoem
Det er 150 år siden et lite hefte «Nokre salmar» ble utgitt av Elias Blix. Da faller det helt naturlig for Bjørgvin biskop Halvor Nordhaug å invitere vår store og vår kjære salmedikter og forfatter Edvard Hoem til samtale om kilder til litterære og religiøse visjoner. I anledning Bokåret 2019 trekker vi frem Bøkenes bok – Bibelen, og spør hvilken rolle den har i Edvard Hoems liv og kunstnerskap.
I samtaleserien På troen løs inviterer biskop Halvor Nordhaug markante og modige mennesker til samtale om tro og ikke-tro, med håp om at både han og vi blir rikere.
I samarbeid med Bjørgvin bispedømme og
Litteraturhuset i Bergen. Støttet av Kirkerådet.
Billetter 90/60 Kjøp
Lørdag 28. september
17.00 – Johanneskirken
Foto: Daniel Weiseth Kjellesvik
The Elephant Bird & Hornflowers
NyNorsk Messingkvintett og Pinquins slagverktrio er begge grensesprengende ensembler både når det gjelder sjangre og repertoar. I samarbeid med BrassWind-festivalen, får vi for første gang i Bergen høre The Elephant Bird av en av landets ledende unge komponister, Therese B. Ulvo. Vi får også høre urframføringen av Nils Henrik Asheims Hornflowers, og hans Singing Stones (2017) for messingkvintett og orgel, med komponisten selv på orgelkrakken.
I samarbeid med BrassWind-festivalen
Støttet av Norsk Komponistforening
Les mer
Billetter 150/100 (Billetter i døren)
Lørdag 28. september
19.30 – Sandviken kirke
Foto: Annika Phillips
From & frydefull
Tidligmusikkensemblet fra Kiili i Estland består av unge fremragende musikere mellom 12 og 22 år, og ledes av Heili Meibaum. Ensemblet turnerer jevnlig både i inn og utland, og repertoaret består av middelalder- og renessansemusikk fra perioden 1100–1600. Gruppen er kjent for å skape god stemning og historisk atmosfære på sine opptredener, med tidsriktige kostymer, koreografi og dramatiske innslag. Med seg på denne konserten i Sandviken kirke har de Sankta Sunniva Kammerkor (StaS) fra Bergen, og dirigent Eivind Berg. Sopransolist: Eve Kopli-Scheiber (Estland/Sveits)
I samarbeid med Sandviken menighet
Billetter 100/50 Kjøp
Søndag 29. september
15.00 – Mariakirken
Troens rare klenodie
Edvard Grieg kor – dirigent Paul Agnew
Folk elsker salmer! Dette ble klart demonstrert da 2.2 millioner mennesker så Salmeboka minutt for minutt på NRK i 2014. Salmer bringer folk sammen, i kjente melodier og tekster, noen nye, noen mange hundre år gamle, som bindeledd i religiøse festivaler, eller for å markere kirkeårstid eller feiring.
I 1739 gav biskop og salmedikter Hans Adolph Brorson ut en samling danske salmer kalt Troens rare klenodie (Troens sjeldne skatt). Det virker treffende å beskrive den norske salmeboken på samme måte. Festivalens tema KORAL bringer oss videre til salmenes harmonisering, og denne konserten ønsker å utforske noen av de melodier som har inspirert komponister fra 1500-tallet til i dag. Programmet inkluderer verker av Josquin, Lassus og Brahms, i tillegg til stykker av de norske komponistene Marianne Reidarsdatter Eriksen, Ørjan Matre og Magnar Åm.
I samarbeid med Edvard Grieg Kor
Billetter 200/150 Kjøp
Søndag 29. september
18.00 – Gunnar Sævigs Sal, Griegakademiet
Foto: Alexander Kenney
SKANDINAVISK SUPERBAROKK
Bergen Barokk og Drottningholms Barockensemble er to av de skandinaviske barokkensemblene som har vært virksomme i noen år. I 2018 og 2019 bestemte de seg for å besøke hverandre, spesielt fordi fiolinisten Stefan Lindvall er en sentral musiker i begge.
På denne konserten samarbeider de om et program med Georg Philipp Telemanns Sinfonoia Spirituosa og Concerto for blokkfløyte, fagott og strykere, en Suite i G dur av Johann Ludvig Bach og instrumentalutdrag av operaen Ariodante av Georg Friedrich Händel.
Programmet kan i høy grad kalles høybarokt, stemnings- og uttrykksfullt. Det er barokke affekter, gestikk og klangfullhet i hver frase, og en nyoppusset og akustisk oppgradert Gunnar Sævigs Sal danner rammen for møtet mellom topp musikere fra Stockholm
og Bergen.
Billetter 150/100 Kjøp
Søndag 29. september
19.30 – Bergen domkirke
Foto: Tuva Åserud
Julian Misic – Engelens dagbok
Avslutningsforestilling
Komponist og utøver Julian Misic presenterer sitt nye album Engelens dagbok. Med seg har han en av våre fremste tradisjonsbærere av norsk folkesang, Berit Opheim, sangerinnen Dobrila Graseska og folkemusikeren Dorian Jovanovic på oud, begge fra Makedonia. I tillegg medvirker Bergen Domkirkes Jentekor, Årstad kantori og et internasjonalt orkester.
På Misic’ forrige album, Maestro, spilte Helge Jordal sirkusdirektør – et bilde på verdens hersker. Denne gangen møter vi erkeengelen Uriel, gestaltet av Berit Opheim, som fører logg over tilstandene i verden i dag. Musikken er inspirert av artistens røtter fra Balkan, og det er andre gang Dorian Jovanovic kommer til Bergen for å spille med Misic. Tekstene til Misic er morsomme, poetiske og underfundige. Vi vil gjenkjenne mange kjente folkeeventyr i Engelens dagbok. Disse skildrer aktuelle tema i dagens verden.
Billetter 200/150 Kjøp
Søndag 29. september
21.00 (Samtale kl 20.00) – Johanneskirken
Filmvisning: ARCHITECTURE OF INFINITY
Johanneskirken er en av byens mest monumentale og majestetiske bygninger. Den folkekjære kirken, tegnet av arkitekten Herman M. Backer, fylte 125 år i år. Da Bergens Tidende i høst kåret Bergens flotteste bygning, kom Johanneskirken på andreplass.
Architecture Of Infinity handler om arkitektur, rom og evighet – da kan det knapt tenkes et mer egnet visningssted enn
i det storslåtte kirkerommet.
Før filmen vil det være en panelsamtale om arkitektur, rom og åndelighet. Panelet består av byarkitekt i Bergen kommune Maria Molden, prest i Johanneskirken Anna Bæckström Hovda, og arkitekturpsykolog og musiker Eirik Glambek Bøe. Samtalen ledes av Helene Vassbotn Lervik.
Et samarbeid mellom Byarkitekten, BIFF
og Bergen kirkeautunnale.
Billetter 100 kjøp
Domkirketrappen
Alle dager fra morgen til kveld
Lydinstallasjon:
Koralbok(s)
Hvordan høres det ut på innsiden – ute?
Gratis
13. september–6. oktober
Utstilling i Bergen Domkirke
Ordets sølvsmedkunstnar
Elias Blix 1836-1902 (2011). Den store salmediktaren som ikkje var prest, den kjedelege stortingsmannen, språkgeniet, mannen som kristna landsmålet.
I 1869 gav Elias Blix ut det vesle heftet Nokre salmar, og la med det grunnlaget for den nynorske salmetradisjonen. Autunnalen markerer 150-års-jubileet med en temautstilling, utlånt av Ivar Aasen-tunet.
Gratis entré
Åpningstider: I forbindelse med konserter,
gudstjenester, og andre arrangementer.
Andre arrangementer
Fagdag for kirkemusikere
Torsdag 26. september
Ung katedral – St. Jakob kirke i Bergen
La lovsangen stige
Med barn og unge som aktive bidragsytere
Bjørgvin bispedømme, Bergen kirkeautunnale og Bergen kirkemusikerforum/CREO inviterer til inspirasjonsamling for musikk og lovsang som løfter.
Fagdagen blir arrangert med støtte fra KA. Påmelding på kyrkja.no/Bjorgvin
Frist for påmelding: 20. september
Gudstjenester
Søndag 29. september
Bergen domkirke – 11.00
Gudstjeneste med nattverd. Bergen Domkor synger Messe for to kor og to orgler av Charles Marie Widor som en integrert del av gudstjenesten. Med domprost Gudmund Waaler og domkantorene Kjetil Almenning og Sigurd Melvær Øgaard.
Johanneskirken – 11.00
Høsttakkegudstjeneste med engletema. Utdeling av 4-årsbok. Prest Anna Bæckström Hovda og kantor Eivind Berg.
Mariakirken – 18.00
Kveldsgudstjeneste med nattverd. Prest Øyvind Rise, Mariakirkens kantori og kantor Karstein Askeland.
Støttespillere og samarbeidspartnere:
Bergens Riksmålsforening
Sandviken Menighet